Op deze manieren zijn kledingmerken aan het verduurzamen

Bedrijven uit allerlei branches doen er vandaag de dag alles aan om hun processen en producten op een duurzame manier opnieuw uit te vinden. De kleding van Tramontana, bijvoorbeeld, wordt nu niet meer gemaakt van viscose, maar van een duurzaam alternatief. EcoVero heeft dezelfde look en kwaliteiten als viscose, maar is veel beter voor het milieu dan viscose is. Het wordt namelijk gemaakt van een houtsoort en de verwerking hiervan levert een stuk minder uitstoot op. Een alternatief voor viscose is slechts één manier waarop kledingmerken groener worden.

Transport en levering

De bekende kritiek op online kleding bestellen luidt dat het slecht zou zijn voor het milieu. Vandaag de dag hoeft dit echter niet meer zo te zijn. Door elektrische busjes, efficiëntere transportprocessen, recyclebare verpakkingsmaterialen en innovaties in transport software worden leveringen steeds meer klimaatneutraal. Gabor is een merk dat zoveel mogelijk klimaatneutraal probeert te zijn op het gebied van transport en levering. Ook is het een Europees bedrijf, dus de transportroutes zijn efficiënt en zo direct mogelijk. Voorheen was het dus misschien zo dat het milieuvriendelijk was naar de fysieke winkel toe te gaan om kleding te kopen, maar vandaag de dag is hier verandering in gekomen. Vooral als je toch met de auto zou gaan om naar de winkel te geraken, is online bestellen soms een duurzamere optie.

Gerecycled polyester

Polyester is een kunststof, oftewel plastic. Dat klinkt natuurlijk niet zo duurzaam, maar wanneer het gerecycled wordt is dit een stuk milieuvriendelijker. Nieuwe polyester maken kost namelijk veel energie, grondstoffen en onder andere aardolie. Er komt bij dit proces aardig wat uitstootvrij. Polyester kan je recyclen door oud polyester tot kleine balletjes te maken. Deze balletjes worden tot pellets gemaakt, waaruit uiteindelijk polyester chips komen. Deze kunnen vervolgens gesmolten worden en hiervan wordt een nieuwe polyester stof gemaakt. Het is dus een vrij lang proces met aardig wat stappen, maar steeds meer kledingmerken maken gebruik van gerecycled polyester om te verduurzamen.

Natuurlijke materialen

In plaats van bestaande kunststoffen verduurzamen, kunnen kledingmerken er ook voor kiezen om compleet natuurlijke materialen te gebruiken in kleding. Zo zie je al een aantal jaren collecties gemaakt van de hennepplant toenemen. Hennep is zelfs nog een stuk duurzamer dan katoen, wat ook een natuurlijk materiaal is maar veel meer water nodig heeft en bestrijdingsmiddelen. Een ander voorbeeld is linnen. Deze stof komt van een plant die zelfs in Europa kan groeien, wat het nog een stuk milieuvriendelijker maakt. De vlasplant, waarvan linnen wordt gemaakt, groeit zonder heel veel water en er zijn niet veel pesticiden nodig om de plant goed te onderhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *